A Dutch in-depth interview has been published about Jamal Khamis by Peter Kempers:

Read the full article here: www.hvoquerido.nl/leven-zonder-strategie

‘Ik ben altijd kunstenaar geweest, voor zover ik me kan herinneren heb ik als kunstenaar geleefd, gedacht en naar de wereld gekeken,’ vertelt Khamis op zijn kamer vol schilderijen met uitzicht op het Muiderpoortstation. Hij formuleert bedachtzaam en precies, in zijn uitspraak is zo nu en dan een hele lichte zweem Duits te bespeuren.
‘Vanaf mijn vierde jaar tenminste, van voor die tijd weet ik geen dingen meer. Dus ik denk dat ik als kunstenaar geboren moet zijn. Als kleine jongen tekende ik met een takje in de aarde of op de muur en rangschikte ik steentjes op een bepaalde manier, net zolang tot ik het mooi vond. Met andere dingen was niet bezig. Ik speelde wel gewoon met andere kinderen, ik was niet wereldvreemd, maar mijn handen en gedachten bleven altijd bezig met tekenen. Bomen, bergen, wolken, alles fascineerde mij toen.
Nu vind ik het weer en de elementen oké, de natuur is oké, eigenlijk zijn heel veel dingen om ons heen wel oké, maar de vrouw is toch het allerbeste en het allermooiste. Eerst om te bewonderen, dan om te schilderen.